fbpx

Остра диария

Impression

Какво представлява диарията?

Диарията се проявява чрез внезапна промяна в честотата и консистенцията на изпражненията. За диария говорим при повече от 3 меки или течни изпражнения на ден.

Ако диарията продължава по-малко от 2 седмици, това е „остра диария“. В повечето случаи острата диария се проявява изведнъж, дори да не е имало проблем с дейността на червата до този момент.

В повечето случаи острата диария е инфекциозна – проявява се вследствие на вирусна чревна инфекция, на бактерии или паразити. Тази преходна диария най-често отшумява спонтанно или след симптоматично лечение в рамките на 2 до 3 дни, без да се появява отново в краткосрочен план.

Острата диария е често срещана. Човек има средно по един епизод на остра диария всяка година. По-голяма част от тези епизоди са кратки, с продължителност под 24 часа.

разстройство

 

Причини за диария

Диария на пътешественика

разстройствоС диария на пътешественика се обозначава обикновено диария при пътувания. Това е инфекциозна диария, която може да ви засегне по време на престой в друга държава, където хигиенните условия невинаги се спазват. Обикновено се причинява от бактерии, разпространявани чрез храната.
Посетете специалната ни рубрика „Диария на пътешественика“.

 

Гастроентерит

болки в коремаОстрият гастроентерит е възпаление на лигавицата на храносмилателния тракт, което води до диария, нерядко съпровождана с коремни болки и повръщане. Това е често срещано състояние – през 2016 година над 80% от всички инфекциозни чревни заболявания в България са били от групата на острите ентероколити и гастроентерити.
Посетете специалната ни рубрика „Гастроентерит“.

 

Диария вследствие на стрес

диария при стресВръзката между стреса и диарията е доказана – стресът ускорява дейността на червата. Съответно стресова ситуация би могла да предизвика диария.

 

 

 

 

Хранителна диария

храни при разстройствоОстрата диария може също така да има хранителен произход – хранителна непоносимост или хранително отравяне със замърсени хранителни продукти. Много видове храни могат да предизвикат диария: готвени ястия, много люто, морски дарове, сладкарски изделия, непастьоризирани млечни продукти и др.

За да намалите риска от остра диария, препоръчително е да съхранявате свежите продукти в хладилника. Размножаването на бактериите в тези храни е по-бързо при по-топли условия. Уверете се, че спазвате срока на годност върху опаковките на продуктите и почиствайте често хладилника отвътре.

Повече на страницата

Диария на пътешественика

Диарията на пътешественика е инфекциозна диария, често срещана при пътуване в определени страни. Какво да правим, ако имаме диария на туриста? Как да я предотвратим? Ето нашите съвети.

Научете повече
болки в стомаха

Гастроентерит

Епидемиите от гастроентерит са чести. Какво да правим, aко сме потърпевши? Какво да консумираме? Как да го предотвратим? Ето отговорите на вашите въпроси.

Научете повече
Smecta Bulgaria Facebook Page
Smecta Bulgaria YouTube Channel