fbpx

Хранителна интоксикация

Impression
Хранителна интоксикация

Хранителните заболявания се наричат обикновено хранителна интоксикация или отравяне. Причиняват се от замърсяване на храните и се появяват на всеки един етап от веригата на производство, доставка и потребление на храните. Могат да бъдат предизвикани от различни форми на замърсяване на околната среда, по-специално от замърсяването на водата, почвите или въздуха, както и при необезопасено складиране и преработване на храните. 1

Не става въпрос за необичайно хранително разстройство. Според Световната здравна организация всяка година около един на десет души в света се разболява след консумация на замърсени храни, което причинява повече от 420 000 смъртни случая1.

Какви са симптомите на интоксикацията2?

Инцидент, свързан с хранителна интоксикация, не остава незабелязан. Симптомите на интоксикацията и продължителността им могат да се различават в зависимост от източниците на инфекцията. Може да измине от един час до 28 дни, преди да се появят признаците на интоксикация.

Симптомите са:

 • диария;
 • гадене;
 • главоболие;
 • повръщане;
 • лека температура;
 • коремни болки.

При тежките случаи са възможни и други симптоми, които по принцип могат да бъдат и животозастрашаващи:

 • повръщане или диария с примеси на кръв;
 • висока температура;
 • силна дехидратация
 • неврологични симптоми, по-специално главоболие и мускулна слабост.

В такива случаи се обърнете към професионалисти в областта на здравеопазването, за да получите съвети или лечение при интоксикация.

Какви са причините за хранителното натравяне2?

Храните могат да бъдат замърсени на всеки етап от производството: преработване, транспортиране и складиране. Замърсяването е сериозно при суровите храни, като салатите, или при консервираните храни. Някои други храни водят понякога до хранителна интоксикация, по-специално млечните продукти, рибата, колбасите и мляното месо.

Съществуват три основни причини за хранително натравяне:

Бактерии

Бактериите са основната причина за хранителна интоксикация. Основните причинители са Salmonella, Listeria, Escherichia coli

Вируси

Норовирусът или вирусът Norwalk е известен с това, че прави храната ви токсична. Други вируси, като астровирусите или саповирусите, също причиняват хранителна интоксикация и гастроентерит.

Паразити

Причинените от паразити хранителни интоксикации са по-редки. Най-често срещаният паразит е токсоплазмозата. Рискът от натравяне с него може да бъде сериозна заплаха за бременните жени и за хората със слаба имунна система.

Как се замърсява храната?

Тези причинители на инфекция присъстват навсякъде в обкръжението ни, както и върху храните ни. Добрата термична обработка убива всички патогенни агенти, но те могат да попаднат в тялото ни при консумация на недостатъчно термично обработени или сурови храни, както и ако се приготвят с мръсни ръце.

Някои храни, по-специално млечните продукти, яйцата и месото, са често замърсени. Пиенето на замърсена вода може също да причини това заболяване. Морските дарове като стриди, раци, миди, сурова риба и скариди могат също да причинят натравяне. Когато, търсейки храната си, мекотелите филтрират морската вода през телата си, причинители на инфекция могат да проникнат в тях и да ги инфектират, като принципно ги превръщат в токсични.

Кои са рисковите фактори3?

Тежестта на заболяването зависи от различни фактори, като вашето здравословно състояние, възраст и степен на излагане. Лицата, при които съществува висок риск от интоксикация, са по-специално:

 • Кърмачетата и малките деца: имунитетът им е още слаб и в процес на изграждане.
 • Бременните жени: по време на бременност рискът от интоксикация на жените e по-голям поради промяната на метаболизма. В редки случаи и бебето може да се разболее.
 • Пациентите, които страдат от хронични заболявания: СПИН, хепатит и диабет, или които са на лечение от ракови заболявания с химиотерапия, са на практика с крехък имунитет, който следва да се щади.
 • Възрастните хора: имунната им система е слаба.

Как да се предотвратят хранителните интоксикации?

Приемането на замърсени храни може да представлява риск за бременните жени и за възрастните хора. Ключът към предотвратяването им е в спазването на някои малки прости правила: избягване на рисковите храни и правилно боравене с храните.

Всъщност рискът от натравяне е висок, ако храните не са добре сварени или са неправилно обработени.

За да се избегне хранителната интоксикация, трябва да се контролира температурата през целия процес: от приготвянето, през разфасоването и съхранението до самото консумиране на хранителния продукт. Основната цел на контролиране на температурата е да се удължи срокът на годност на храните. Ниската температура на съхранение потиска растежа на патогените и не позволява тяхното развитие. Затова е препоръчително и вкъщи храните да се съхраняват на студено.

Диарията на пътешественика засяга от 30% до 70 % от туристите, които са консумирали токсични храни или вода, замърсена с инфекциозни патогенни агенти. Пътувайки, вие посещавате места, на които санитарните практики не са достатъчно добри. Рисковете от развиване на интоксикация са по-големи. Спазвайте строго хигиенните практики и си мийте ръцете, преди да боравите с храни.

Можете да прочетете нашата статия „Диария на пътешественика“ за повече информация.

Библиография

Foodborne diseases. World Health Organization.

https://www.who.int/health-topics/foodborne-diseases#tab=tab_1

2 Symptoms & Causes of Food Poisoning. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDKD)

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/food-poisoning/symptoms-causes

3 Definition & Facts of Food Poisoning. NIDDKD.

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/food-poisoning/definition-facts

4 Treatment for Food Poisoning. NIDDKD

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/food-poisoning/treatment

Повече на страницата

Остра диария

Какво представлява диарията? Кога говорим за остра диария? Кои са възможните причини? Ето какво трябва да знаете за диарията.

Научете повече
Smecta Bulgaria Facebook Page
Smecta Bulgaria YouTube Channel