fbpx

Вирусна и епидемична диария

Impression
Вирусна и епидемична диария

Диарията представлява състояние на неразположение с меки и воднисти изпражнения, съпътствано или не от коремни болки. Причинителите на диарията са различни патогенни агенти и вирусни инфекции. Редица други вируси и заболявания могат също да доведат до тежък гастроентерит при хората.

Острият вирусен гастроентерит представлява възпаление на стомаха и на червото, което се дължи на вирусна инфекция, предизвикваща остра диария, придружена от гадене, повръщане и температура. Това инфекциозно заболяване засяга хората по целия свят.

Вирусният гастроентерит, познат още като стомашно-чревен грип, е изключително заразно инфекциозно заболяване. Може да бъде животозастрашаващ при възрастните пациенти и при кърмачетата. Ако се превиши епидемичният праг, може да се счита, че има епидемия.

Какви са симптомите на вирусната диария?

Вирусният гастроентерит или стомашно-чревен грип засяга червото, докато грипът засяга дихателната система. Могат да се наблюдават следните признаци и симптоми, когато се развие това инфекциозно заболяване:

 • гадене, повръщане;
 • водниста диария;
 • температура;
 • коремни болки.

През първия до третия ден могат да се появят леки до тежки симптоми в зависимост от инфекцията, които обикновено продължават 2 до 3 дена. Поради приликата на симптомите инфекцията може да се сбърка с диария, предизвикана от бактерии или от паразити. Вирусната диария не води до хронична диария, причините за която са други.

Какви са причините за вирусната диария?

Тази вирусна инфекция обикновено се предава при прием на замърсена вода и храна.

Множество вируси или инфекциозни заболявания могат да предизвикат заразни гастроентерити.

 • Ротавирусите: това е най-честата причина за вирусния и епидемичен гастроентерит при кърмачетата и малките деца (ненавършили 5 години)1. Те са основната причина за острата дехидратация2. Вирусът предизвиква много остра инфекция, която може да засегне и възрастните хора, но при тях симптомите обикновено не се появяват. Съгласно докладите на системите за наблюдение на общественото здравеопазване по-голяма част от дължащите се на ротавирус вирусни и епидемични диарии се развиват между декември и юни.
 • Норовирусите: тези много заразни вируси засягат възрастни хора и кърмачета независимо от възрастта им. Става въпрос за хранителни заболявания. Рискът от тях е висок в семействата и общностите и се разпространява бързо при живеещите в затворени пространства. По-голяма част от тези огнища се развиват от ноември до април. Обикновено се наблюдава подобрение през първия до третия ден.
 • Аденовирусите: тези вируси засягат хора на всякаква възраст. С тях човек може да се зарази по въздуха чрез кашлица и кихане. Симптомите им включват болки в гърлото, хрема, кашлица и т.н. По-често се наблюдава заразяване при деца на възраст от шест месеца до две години.
 • Остра диария се наблюдава и при болни от хепатит А3. Основните симптоми на това инфекциозно заболяване са грипните симптоми, умората, диария, температура, пожълтяване на кожата и т.н.
 • някои новооткрити вируси като вирусът Ебола и вирусът Марбург предизвикват вирусна хеморагична треска, която може да бъде придружена от диария.
 • Вирусният гастроентерит може да се развие и в резултат на консумиране на сурово или недобре топлинно обработено месо, въпреки че замърсената вода остава основната причина за това инфекциозно заболяване.

Какви са усложненията от вирусната и епидемичната диария?

Диарията е причината за 6% от хоспитализациите на деца, ненавършили 5 години, и за 4% от посещенията на отделенията за спешна помощ4.

В случай на диария рисковете от дехидратация са много големи. Дехидратация се получава вследствие на голяма загуба на вода и минерални соли. Заразеното лице трябва да поема достатъчно течности, не само за да компенсира загубата, която се дължи на диарията и на повръщанията, но и за да се рехидратира. При по-възрастните пациенти и при кърмачетата дехидратацията може да бъде животозастрашаваща.

Можете да видите статията ни „Как да предотвратим дехидратацията в случай на диария“.

Какви са средствата за предотвратяване?

За да се предотврати разпространението на вирусната и епидемичната диария, се препоръчват следните предпазни мерки:

 • ваксиниране: кърмачетата може да се ваксинират срещу ротавирус през първата година от живота им;
 • грижливо измиване на ръцете: тъй като тази инфекция се предава по фекално-орален път, трябва силно да се измиват ръцете или да се използва дезинфектант след използване на тоалетна;
 • отделни лични вещи и избягване на контакт със заразени хора;
 • дезинфекция на твърдите повърхности, като кранове и брави на врати;
 • по време на пътуване: да се пие само от запечатани бутилки, като се избягва използването на лед или недостатъчно топлинно обработени храни.

Можете да видите статията ни „Диария на пътешественика“.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Трябва да потърсите лекарска помощ в случай на:

 • температура 38,9 °C или повече;
 • кръв в изпражненията;
 • остра слабост или световъртеж;
 • признаци на дехидратация, като изсъхване на устата и урина с тъмно жълт цвят. Необходимо е лечение, по-специално при децата и възрастните хора.

Можете да видите статията ни „Как да предотвратим дехидратацията в случай на диария“

Библиография

Isabel Wilhelmi de Cal, Rosa Belén Mohedano del Pozo, Alicia Sánchez-Fauquier. [Rotavirus and Other Viruses Causing Acute Childhood Gastroenteritis]. Enferm Infecc Microbiol Clin. 26 ноември 2008 г. Suppl 13:61-5.

2 J M Lieberman. Rotavirus and Other Viral Causes of Gastroenteritis. Pediatr Ann. 23 октомври 1994 г. (10):529-32, 534-5.

3 Хепатит A. Световна здравна организация

https://www.who.int/fr/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-a

4 U D Parashar, R C Holman, J S Bresee, M J Clarke, P H Rhodes, R L Davis, R S Thompson, J P Mullooly, S B Black, H R Shinefield, S M Marcy, C M Vadheim, J I Ward, R T Chen, R I Glass. Epidemiology of Diarrheal Disease Among Children Enrolled in Four West Coast Health Maintenance Organizations. Vaccine Safety Datalink Team. Pediatr Infect Dis J. 17 юли 1998 г. (7):605-11.

Повече на страницата

Диария на пътешественика

Диарията на пътешественика е инфекциозна диария, често срещана при пътуване в определени страни. Какво да правим, ако имаме диария на туриста? Как да я предотвратим? Ето нашите съвети.

Научете повече

Лечение на диария

Защо трябва да лекуваме диарията? С какво трябва да се храним, ако имаме диария? Кой лекарствен продукт да изберем? Направете справка за лечението на диария.

Научете повече
С какво да се храним при диария

Как да се храним при диария?

Как да разберем кои храни да включим във всяко едно хранене в случай на диария ? Как да приспособим храненето си на закуска, на обяд и на вечеря? Какви тености да приемате? Ето какво трябва да знаете относно хранителния режим, който трябва да се спазва в случай на диария.

Научете повече
Smecta Bulgaria Facebook Page
Smecta Bulgaria YouTube Channel