fbpx

Остра диария

Impression

Какво представлява диарията?

Диарията се проявява чрез внезапна промяна в честотата и консистенцията на изпражненията. За диария говорим при повече от 3 меки или течни изпражнения на ден.

Ако диарията продължава по-малко от 2 седмици, това е „остра диария“. В повечето случаи острата диария се проявява изведнъж, дори да не е имало проблем с дейността на червата до този момент.

В повечето случаи острата диария е инфекциозна – проявява се вследствие на вирусна чревна инфекция, на бактерии или паразити. Тази преходна диария най-често отшумява спонтанно или след симптоматично лечение в рамките на 2 до 3 дни, без да се появява отново в краткосрочен план.

Острата диария е често срещана. Човек има средно по един епизод на остра диария всяка година. По-голяма част от тези епизоди са кратки, с продължителност под 24 часа.

разстройство

Причини за диария

Диария на пътешественика

разстройствоС диария на пътешественика се обозначава обикновено диария при пътувания. Това е инфекциозна диария, която може да ви засегне по време на престой в друга държава, където хигиенните условия невинаги се спазват. Обикновено се причинява от бактерии, разпространявани чрез храната.
Посетете специалната ни рубрика „Диария на пътешественика“.

Гастроентерит

болки в коремаОстрият гастроентерит е възпаление на лигавицата на храносмилателния тракт, което води до диария, нерядко съпровождана с коремни болки и повръщане. Това е често срещано състояние – през 2016 година над 80% от всички инфекциозни чревни заболявания в България са били от групата на острите ентероколити и гастроентерити.
Посетете специалната ни рубрика „Гастроентерит“.

Диария вследствие на стрес

диария при стресВръзката между стреса и диарията е доказана – стресът ускорява дейността на червата. Съответно стресова ситуация би могла да предизвика диария.

Хранителна диария

храни при разстройствоОстрата диария може също така да има хранителен произход – хранителна непоносимост или хранително отравяне със замърсени хранителни продукти. Много видове храни могат да предизвикат диария: готвени ястия, много люто, морски дарове, сладкарски изделия, непастьоризирани млечни продукти и др.

За да намалите риска от остра диария, препоръчително е да съхранявате свежите продукти в хладилника. Размножаването на бактериите в тези храни е по-бързо при по-топли условия. Уверете се, че спазвате срока на годност върху опаковките на продуктите и почиствайте често хладилника отвътре.

Повече на страницата

болки в стомаха

Гастроентерит

Епидемиите от гастроентерит са чести. Какво да правим, aко сме потърпевши? Какво да консумираме? Как да го предотвратим? Ето отговорите на вашите въпроси.

Научете повече
С какво да се храним при диария

Как да се храним при диария?

Как да разберем кои храни да включим във всяко едно хранене в случай на диария ? Как да приспособим храненето си на закуска, на обяд и на вечеря? Какви тености да приемате? Ето какво трябва да знаете относно хранителния режим, който трябва да се спазва в случай на диария.

Научете повече
Smecta Bulgaria Facebook Page
Smecta Bulgaria YouTube Channel