fbpx

Лечение на диария

Impression

лекарство за разстройствоЛечение на диария

Срещу острата диария трябва да бъдат предприети мерки. Въпреки че е често срещана, тя би могла да доведе до значителна загуба на вода и минерали. В случаите на по-тежка диария е необходима медицинска консултация. Важно е да ограничите вирусната диария и с цел да предпазите от заразяване хората около вас.

против разстройствоЗащо трябва да се пият течности в случай на диария?

При диария тялото ви губи вода и минерални. За да компенсирате тези загуби, е нужна добра рехидратация с често приемане на малки порции на напитки като вода, сода, зеленчукови бульони. Внимание! Ако изпитвате силна жажда и усещане за сухота в устата, наложително е незабавно да се консултирате с вашия лекар.

храни при разстройствоС какво да се храним, ако имаме диария?

Ако имате остра диария, препоръчително e да адаптирате хранителния си режим.
Приемайте по-лека храна и по-често, съдържаща сол, глюкоза и без остатъчни вещества.
За предпочитане консумирайте ориз, варени моркови, банани.
Избягвайте мляко, сурови плодове и зеленчуци, замразени храни и напитки.

Антидиарични лекарствени продукти

За да подобрите стомашно–чревния си комфорт, може да използвате лекарствени продукти срещу диария, достъпни без лекарско предписание. Те ще повлияят на вашите симптоми, но не пренебрегвайте и другите съвети. Преди всичко, не неглижирайте хидратацията.

Ако острата диария е придружена от леко завишена температура, както се получава в някои случаи, това може да е индикация за инфекциозен произход. Не е задължително инфекцията да е от бактериален произход. Диариите с вирусен произход са често срещани през зимата и могат също да предизвикат умерена треска. Острата диария с вирусен произход не изисква употреба на антибиотици.
Ако диарията е придружена от висока температура, консултирайте се с вашия лекар.

Съществуват няколко вида лекарствени продукти срещу остра диария:

  • чревни антиинфекциозни средства, които се прилагат в случаи на диария с бактериален произход;
  • чревни адсорбенти и протектори – тези лекарства, към които принадлежат Smecta® и SmectaGo®, улавят и елиминират причинителите на диария (токсини, вируси и бактерии), облекчават симптомите и укрепват мукозата, като по този начин не просто спират, а лекуват диарията;
  • лекарствени продукти за забавяне дейността (мотилитета) на червата – те намаляват чревните контракции, както и честотата на изхожданията;
  • антидиарични средства на базата на микроорганизми, предназначени да действат върху чревната флора.

Диария: кой лекарствен продукт да изберете?

Това зависи от вашето здравословно състояние. Препоръчително е да се консултирате с фармацевт и да използвате медикаменти, съдържащи само едно активно вещество. Ако приемате лекарствени продукти, уверете се, че спазвате дозата, честотата и препоръчителната продължителност на лечението (максимум 2-3 дни). Никога не предприемайте продължително лечение без медицинска консултация.

Прочетете статията „Кога да се консултираме с лекар?“

Повече на страницата

С какво да се храним при диария

Как да се храним при диария?

Как да разберем кои храни да включим във всяко едно хранене в случай на диария ? Как да приспособим храненето си на закуска, на обяд и на вечеря? Какви тености да приемате? Ето какво трябва да знаете относно хранителния режим, който трябва да се спазва в случай на диария.

Научете повече
Smecta Bulgaria Facebook Page
Smecta Bulgaria YouTube Channel