fbpx

Лечение на диария

Impression

лекарство за разстройствоЛечение на диария

Срещу острата диария трябва да бъдат предприети мерки. Въпреки че е често срещана, тя би могла да доведе до значителна загуба на вода и минерали. В случаите на по-тежка диария е необходима медицинска консултация. Важно е да ограничите вирусната диария и с цел да предпазите от заразяване хората около вас.

 

против разстройствоЗащо трябва да се пият течности в случай на диария?

При диария тялото ви губи вода и минерални. За да компенсирате тези загуби, трябва често да приемате солени или сладки напитки: вода, подсладена вода, бистри сокове, зеленчукови бульони и др. Внимание! Ако изпитвате силна жажда и усещане за сухота в устата, наложително е незабавно да се консултирате с вашия лекар.

 

храни при разстройствоС какво да се храним, ако имаме диария?

Ако имате остра диария, препоръчително e да адаптирате хранителния си режим.
Приемайте по-лека храна и по-често, съдържаща сол, глюкоза и без остатъчни вещества.
За предпочитане консумирайте ориз, варени моркови, банани.
Избягвайте мляко, сурови плодове и зеленчуци, замразени храни и напитки.

 

Антидиарични лекарствени продукти

За да подобрите стомашно–чревния си комфорт, може да използвате лекарствени продукти срещу диария, достъпни без лекарско предписание. Те ще повлияят на вашите симптоми, но не пренебрегвайте и другите съвети. Преди всичко, не неглижирайте хидратацията.

Ако острата диария е придружена от леко завишена температура, както се получава в някои случаи, това може да е индикация за инфекциозен произход. Не е задължително инфекцията да е от бактериален произход. Диариите с вирусен произход са често срещани през зимата и могат също да предизвикат умерена треска. Острата диария с вирусен произход не изисква употреба на антибиотици.
Ако диарията е придружена от висока температура, консултирайте се с вашия лекар.

Съществуват няколко вида лекарствени продукти срещу остра диария:

  • чревни антиинфекциозни средства, които се прилагат в случаи на диария с бактериален произход;
  • чревни адсорбенти и протектори – тези лекарства, към които принадлежат Smecta® и SmectaGo®, улавят и елиминират причинителите на диария (токсини, вируси и бактерии), облекчават симптомите и укрепват мукозата, като по този начин не просто спират, а лекуват диарията;
  • лекарствени продукти за забавяне дейността (мотилитета) на червата – те намаляват чревните контракции, както и честотата на изхожданията;
  • антидиарични средства на базата на микроорганизми, предназначени да действат върху чревната флора.

Диария: кой лекарствен продукт да изберете?

Това зависи от вашето здравословно състояние. Препоръчително е да се консултирате с фармацевт и да използвате медикаменти, съдържащи само едно активно вещество. Ако приемате лекарствени продукти, уверете се, че спазвате дозата, честотата и препоръчителната продължителност на лечението (максимум 2-3 дни). Никога не предприемайте продължително лечение без медицинска консултация.

Прочетете статията „Кога да се консултираме с лекар?“

Повече на страницата

Остра диария

Какво представлява диарията? Кога говорим за остра диария? Кои са възможните причини? Ето какво трябва да знаете за диарията.

Научете повече
Smecta Bulgaria Facebook Page
Smecta Bulgaria YouTube Channel