fbpx

С какво да се храним при диария?

Impression
С какво да се храним при диария

Диарията се характеризира основно с чести изхождания, които са по-воднисти от нормалното1. Най-честият ѝ причинител са бактерии и повечето хора може да получат диария веднъж или няколко пъти в рамките на годината. Хората, които страдат от болестта на Крон и от други заболявания на червата, са особено предразположени към диария. В тези случаи е достатъчно да следвате няколко съвета, с които да съобразите храненето си и да включите храни, които благоприятстват2 оздравяването.

Какво трябва да се включи в храненията?

Хранителният режим по време на и след диария следва да бъде грижливо изготвен и да включва храни, които благоприятстват възстановяването. Затова е важно да се приемат някои храни и да се избягват други, които биха могли да раздразнят допълнително червата.

На закуска

Препоръчва се приемането на леки храни, тъй като комплексните храни биха могли да навредят на храносмилателната система.

Например яйцето е богата на протеини храна, за храносмилането на която е необходимо време. Затова може да се окаже лош избор, ако имате воднисти изпражнения или коремни болки. Предпочетете по-скоро меки, безвкусни, сурови или приготвени храни, които са лесни за дъвчене, като нишестените храни и някои плодове и зеленчуци.

Бананът е особено препоръчителен, тъй като относително високото му съдържание на калий може да компенсира солите и минералите, които губите поради честите изхождания. Бананът съдържа и фибри, което може да благоприятства чревния транзит.

Ограничете приема на пълнозърнести филийки по време на диария, тъй като прекалено голямото количество на фибри, съдържащи се в пълнозърнестите храни, може да доведе до претоварване на храносмилателната система. Храните, които са много богати на фибри, следва да се избягват при диария. Разтворимите фибри могат обаче да допринесат3 за възвръщането към неводнисти изпражнения.

Можете да видите статията ни за хранителните фибри.

Препоръчва се леко препечен бял хляб, който бихте могли да съчетаете със сладко ябълково пюре. Хлябът е богат на нишесте и може да ограничи появата на меки изпражнения.

Също така суровите или изстисканите на сок червени плодове са изключително хранителни. По време на стомашно-чревни разстройства, като диарията, е подходящо да изядете купичка с ягоди, малини, къпини и боровинки. Тези плодове са богати на антиоксиданти и могат да допринесат за регулирането на храносмилането ви. Имат изцяло сладък или кисел вкус, което ще разнообрази храненето с безвкусна храна.

На обяд и вечеря

Вместо обилно хранене се препоръчват няколко малки хранения през деня, за да не се претоварва храносмилателната система. Отново следва да предпочетете основно безвкусни и бедни на фибри храни.

Препоръчва се приемът на някои плодове и зеленчуци. Например на пюре от ябълки пред суровите ябълки, тъй като то съдържа по-малко фибри.

Варените зеленчуци, като морковите, могат да имат положително влияние, но някои други зеленчуци, които ферментират, като зелето, следва да се изключат.

Белият ориз, макаронените изделия или картофите, приготвени без мазнина, представляват хранене, което ще оцените и което ще ви даде енергия, тъй като е леко за храносмилане от стомашно-чревния тракт.

Не много мазно и лесно за храносмилане, вареното пилешко месо е здравословно допълнение на обяд или на вечеря. Консумирайте го с малко хляб без мазнини.

Лекарите съветват да се избягват млечните продукти. Киселото мляко4 обаче може да има положителен ефект и да възстанови баланса на полезните бактерии в чревната флора на храносмилателната ви система, като намали симптомите.

Бульоните и супите, за предпочитане на стайна температура, следва също да се включат, тъй като помагат да се ограничи дехидратацията, която е един от основните рискове на диарията. Поради това се препоръчва да се приемат възможно най-много течности. Супите са леки и се абсорбират лесно след храносмилането. Опитайте се да пиете бульон или супа два до три пъти на ден.

Пюрето от картофи е често приемана и лесна за приготвяне храна за пациентите, които страдат от диария. Можете също така да приготвяте пюрета с други нишестени храни, като ориз или царевица, като ги подправите със сол, за да подобрите вкуса им.

Какви течности да приематe?

Възрастният човек трябва да пие много вода и други напитки, като плодови сокове или сок от моркови, електролитни напитки и бистър бульон. Избягвайте млякото или продукти, които са изцяло на млечна основа, алкохол, ябълков сок, газирани напитки и кафе или напитки, които съдържат кофеин, по време на диария и в продължение на следващите 3 до 5 дена, когато симптомите на заболяването са отшумели. Те могат да задълбочат дехидратацията.

При бебетата или кърмачетата се дават чести глътки от разтвор за рехидратация, смесен с вода. Не добавяйте лекарства, съдържащи соли, в шишето на бебето.

Уверете се, че приемът на течности е по-голям от причинената от диарията загуба. Ако загубите не се компенсирани, обърнете се за съвет към вашия лекар.

Библиография

Symptoms & Causes of Diarrhea, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/symptoms-causes

2 A Diet Low in FODMAPs Reduces Symptoms of Irritable Bowel Syndrome. Emma P. Halmos, Victoria A. Power, Susan J. Shepherd, Peter R. Gibson, Jane G. Muir. ScienceDirect.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016508513014078

3 Fiber and Functional Gastrointestinal Disorders. William Chey et al. the American Journal of Gastroenterology. април 2013 г.

https://www.researchgate.net/publication/236096907_Fiber_and_Functional_Gastrointestinal_Disorders

4Различни кисели млека. Lanutrition.fr. 17/08/2010 г.

https://www.lanutrition.fr/bien-dans-son-assiette/aliments/produits-laitiers/yaourt/les-differents-yaourts

Повече на страницата

болки в стомаха

Гастроентерит

Епидемиите от гастроентерит са чести. Какво да правим, aко сме потърпевши? Какво да консумираме? Как да го предотвратим? Ето отговорите на вашите въпроси.

Научете повече
Smecta Bulgaria Facebook Page
Smecta Bulgaria YouTube Channel